Σάββατο, 22 Μαρτίου 2014

Φακός επαφής νυχτερινής όρασης

Θα διαθέτει αισθητήρα από γραφένιο ο οποίος θα επιτρέπει την υπερόραση


Αετίσια» όραση στο σκοτάδι μέσω φακών επαφής ισχυρίζονται ότι μπορούν να δημιουργήσουν αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Το μυστικό, σύμφωνα με τους ίδιους, κρύβεται σε έναν υπέρλεπτο αισθητήρα ικανό να αιχμαλωτίζει οποιαδήποτε μορφή φωτός - από την ορατή μέχρι την υπέρυθρη ακτινοβολία.



Το πρότυπο του αισθητήρα υπερόρασης από γραφένιο με μέγεθος μικρότερο από αυτό ενός νυχιού, θα μπορούσε μελλοντικά, κατά τους ειδικούς, να ενσωματωθεί σε φακούς επαφής π.χ. για στρατιώτες ή διασώστες, οι οποίοι οφείλουν να έχουν ενισχυμένη όραση μέσα στο σκοτάδι.

«Ο αισθητήρας μπορεί να γίνει υπερβολικά λεπτός» αναφέρει ο δρ Ζαοχούι Ζονγκ. «Μπορεί να τοποθετηθεί στην επιφάνεια ενός φακού επαφής ή να ενσωματωθεί σε ένα κινητό τηλέφωνο. Στην περίπτωση ενός φακού επαφής, ή μιας άλλης μορφής “φορετής” συσκευής, ενισχύει την όρασή μας, προσφέροντας έναν πρωτοποριακό τρόπο διάδρασης με το γύρω περιβάλλον. Ουσιαστικά ο αισθητήρας εκμεταλλεύεται τις “υπεριδιότητες” του γραφένιου» καταλήγει ο ερευνητής.

Υπερυλικό «γεννά» υπερόραση

Η ομάδα των επιστημόνων ανέπτυξε μια μέθοδο με τη βοήθεια της οποίας κάνει το γραφένιο «σάντουιτς», ώστε το υλικό να γίνεται τόσο ευαίσθητο στο φως όσο και οι προηγμένοι αισθητήρες CMOS που εντοπίζονται στις φωτογραφικές μηχανές.

«Το γραφένιο αποτελεί έναν πολλά υποσχόμενο υποψήφιο για φωτοανιχνευτές ευρέος φάσματος, καθώς η απορροφητικότητά του καλύπτει όλο το φάσμα υπεριώδους-υπέρυθρης ακτινοβολίας» αναφέρουν οι επιστήμονες με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Νature».

Ειρήνη Βενιού tovima.gr
Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips