Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2011

Η μεταδοτικότητα του γέλιου (Video)

Λένε πως το γέλιο είναι μεταδοτικό και για του λόγου το αληθές μπορείτε να δείτε το παρακάτω βίντεο που τραβήχτηκε στο μετρό του Βερολίνου. Δύο γυναίκες άρχισαν να γελούν όταν είδαν κάτι στο κινητό τους και σύντομα ολόκληρο το βαγόνι ξέσπασε σε φρενίτιδα γέλιου.
Το βίντεο το έχουν δει εκατομμύρια άνθρωποι τις τελευταίες μέρες, κατά πάσα πιθανότητα γελώντας και οι ίδιοι. Εσείς;Το γέλιο είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα αντιψυχωτικά φάρμακα 

 Ισως το καλύτερο φάρμακο για τους ασθενείς με άνοια να είναι τελικώς το γέλιο, το οποίο μάλιστα δεν συνδέεται με… επικίνδυνες παρενέργειες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας ανακάλυψαν ότι ηλικιωμένοι με άνοια οι οποίοι βρίσκονταν σε γηροκομεία και δέχονταν συχνές επισκέψεις ειδικών που εφαρμόζουν «θεραπείες γέλιου» εμφάνισαν μείωση κατά 20% στη σύγχυση και στην ταραχή σε σύγκριση με όσους ακολουθούσαν τη συμβατική θεραπεία.

Φυσικό αντιψυχωτικό φάρμακο

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη, το γέλιο θα μπορούσε να προσφέρει μια καλή εναλλακτική των αντιψυχωτικών φαρμάκων.

Η μελέτη «SMILE» διήρκεσε τρία χρόνια και σε αυτήν περιελήφθησαν 400 ηλικιωμένοι που διέμεναν σε 36 γηροκομεία.

Ο θεραπευτής… του γέλιου Ζαν-Πολ Μπελ, ο οποίος συνήθως εργάζεται ως «γιατρός- κλόουν» για μικρά άρρωστα παιδιά, χρησιμοποίησε έναν συνδυασμό παιχνιδιών, ανεκδότων και τραγουδιών προκειμένου να ενθαρρύνει τους μισούς ηλικιωμένους ασθενείς να γελάσουν. Συγχρόνως ένα μέρος του προσωπικού του γηροκομείου εκπαιδεύθηκε ώστε να μεταδίδει χιούμορ και γέλιο στην καθημερινότητά τους.

Οι υπόλοιποι 200 συμμετέχοντες στη μελέτη ακολούθησαν μόνο τη συμβατική θεραπεία για την αντιμετώπιση της άνοιας.

Επιτυχημένη «γελωτοθεραπεία»

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς που υποβλήθηκαν στη «γελωτοθεραπεία» ήταν πιο χαρούμενοι ενώ παράλληλα εμφάνισαν μείωση κατά 20% στη σύγχυση και την ταραχή (συμπτώματα της νόσου τους).

Η επικεφαλής της μελέτης Λι-Φέι Λόου ανέφερε ότι «η μείωση του 20% ίσως να μην φαίνεται σημαντική, ωστόσο είναι αντίστοιχη με εκείνη που προσφέρουν τα αντιψυχωτικά φάρμακα».

Η ερευνητική ομάδα προσέθεσε ότι από τη θεραπεία του γέλιου δεν ωφελήθηκαν μόνο οι ασθενείς αλλά και το προσωπικό του νοσοκομείου. Σύμφωνα με τον δρα Μπελ «η όλη σύλληψη πίσω από το πρόγραμμα που ονομάζεται Play-Up είναι να ενθαρρύνονται τα ηλικιωμένα άτομα ώστε να παίζουν περισσότερο. Και αυτό διότι πιστεύουμε ότι ο καθένας μπορεί να παίζει μέχρι και την τελευταία του πνοή».
Θεοδώρα Τσώλη στο Βήμα


Γελωτοθεραπεία, η φυσική αντιμετώπιση του άγχους


Μπορεί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι να διατυμπάνιζαν ότι «γελά ο μωρός καν τι μη γελοίον η» αλλά, σήμερα, όπως φαίνεται, δεν γελάει ούτε αυτός. Ο κόσμος έχει σταματήσει να αξιοποιεί ένα δώρο που τού δίνεται με τη γέννηση, το γέλιο. Υπάρχει όμως ένας τρόπος για να το θυμηθεί: η γελωτοθεραπεία.

Όπως επισημαίνει η Ηλιάνα Κυνηγοπούλου, σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης (life coach) και επιχειρηματικότητας, λόγω της κρίσης και των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος, έπαψε να γελά ακόμη και να χαμογελά.

«Το 95% των σκέψεων που κάνει ο άνθρωπος, όταν ξυπνά, είναι αρνητικές. Είμαστε γεμάτοι ‘δεν’ και ‘όχι’. Όταν, όμως, ο φόβος γίνει οδηγός μας, παραλύουμε. Γινόμαστε ανίκανοι να αντιδράσουμε και να λειτουργήσουμε», εξηγεί η κ.Κυνηγοπούλου.

Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν ραγδαία και συχνότερα προς το χειρότερο, ο καθένας από εμάς πρέπει να είναι σε θέση να διαχειριστεί την αλλαγή. Το γέλιο, σύμφωνα με την κ.Κυνηγοπούλου, δίνει αυτοπεποίθηση και χαρά, ενώ υποσυνείδητα μπαίνουμε σε μια διαδικασία σκέψης για να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά τα πράγματα. Επιπλέον είναι ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό. «Η διαχείριση της αλλαγής με θετικότητα δεν σημαίνει ότι εθελοτυφλούμε και ζούμε σε ένα ‘ροζ συννεφάκι’, αλλά ότι έχουμε τη δύναμη να δούμε με ρεαλισμό την πραγματικότητα και να αναζητήσουμε λύσεις, με πίστη στον εαυτό μας», διευκρινίζει η σύμβουλος.

Η γελωτοθεραπεία είναι μια μέθοδος, όπου κατά τη διάρκεια συνεδριών, το άτομο μαθαίνει να γελά, έτσι χωρίς λόγο, σαν άσκηση. Μπαίνει σε μια διαδικασία, που με τη βοήθεια του συμβούλου, σιγά- σιγά υιοθετεί το γέλιο στη ζωή του, ως μέσο θεραπείας, έκφρασης και άμυνας. «Στις δυσκολίες, το άτομο αυτορυθμίζεται και βρίσκει τρόπους για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Πρόκειται για ένα μηχανισμό της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Το γέλιο είναι ένα εργαλείο προς αυτήν την κατεύθυνση», υπογραμμίζει η σύμβουλος.

Επιπλέον, το γέλιο ενισχύει την κοινωνικότητα και βγάζει τον άνθρωπο από την ατομίκευση. «Θεωρώ ότι μέχρι σήμερα ζούσαμε την εποχή της ατομίκευσης, του εγωκεντρισμού. Σήμερα -κι ευχαριστώ την κρίση για αυτό- στρεφόμαστε προς τη συλλογικότητα, αρχίζουμε να φερόμαστε πιο αλληλέγγυα και ομαδικά», συμπληρώνει η κ.Κυνηγοπούλου.

Η γελωτοθεραπεία είναι ένα σημαντικό εργαλείο και για τον επιχειρηματία. Σε αυτόν θα απευθύνεται η εισήγηση της συμβούλου, που θα γίνει στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου “MONEY SHOW”, που θα φιλοξενήσει, για ακόμη μια φορά, από αύριο, η Θεσσαλονίκη.

«Αν κατανοήσει ο επιχειρηματίας τη σημασία του γέλιου, νομίζω ότι θα ωφεληθεί πραγματικά. Σε ένα περιβάλλον εργασίας που οι άνθρωποι γελούν, είναι χαρούμενοι, υπάρχει ομαδικότητα, καταπολεμούν το άγχος και γίνονται πολύ πιο παραγωγικοί», επισημαίνει η κ.Κυνηγοπούλου.

Η Ηλιάνα Κυνηγοπούλου εργάστηκε ως διευθύντρια τράπεζας και έκανε σπουδές ψυχολογίας. Ασχολείται με τη γελωτοθεραπεία τα τελευταία δύο χρόνια και εκτιμά ότι το κίνημα του γέλιου θα κερδίσει σταδιακά πολύ μεγαλύτερο έδαφος και στους «εσωστρεφείς», όπως τους χαρακτηρίζει Έλληνες. Άλλωστε, η ίδια είναι εκ φύσεως αισιόδοξη!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips