Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011

Είναι το Machu Picchu μία γιγάντια απεικόνιση πτηνού;

Πριν από 20 χρόνια, ο αρχιτέκτονας Enrique Guzman αγόρασε ένα μικρό μοντέλο υπό κλίμακα του Machu Picchu από το Εθνικό Μουσείο. Αυτό που διέκρινε στο μοντέλο θα γινόταν η βάση για την μεταπτυχιακή του διατριβή: «Η ακρόπολη είχε την μορφή ενός πουλιού» αναφέρει.

Κατά την διάρκεια της έρευνάς του μελέτησε έγγραφα, διάβασε ιστορικά βιβλία, απομνημόνευσε σχέδια και ανέλυσε οικιστικές χρήσεις αυτών.

«Έχω συμπεράνει ότι όλοι αναλύουν το Machu Picchu από αρχαιολογική ή ιστορική σκοπιά. Αυτό που ήθελα ήταν να το μελετήσω από την πλευρά της αρχιτεκτονικής».
Ο Guzman αναφέρει ότι βρήκε ότι η αρχική περίμετρος της ακρόπολης είχε το σχήμα πουλιού που φαίνεται να πετά προς το λόφο Uña Huayna Picchu:«Η διάταξη των κτιρίων, των δρόμων και των πλατειών κατευθύνεται προς αυτό τον λόφο».

Αναφέρει επίσης ότι τα ευρήματά του βασίζονται στην μελέτη της οικιστικής χρήσης και του προσανατολισμού της πόλης. Πιστεύει ότι το Machu Picchu δεν σημαίνει «παλιό βουνό» αλλά η λέξη “picchu” προέρχεται από τη “pichiu” που στην διάλεκτο Quecha σημαίνει «πουλί»».

Ωστόσο, η θεωρία αυτή δεν έπεισε τον Fernando Guzman Astete, επικεφαλή του αρχαιολογικού πάρκου του Machu Picchu.

Σχηματικό διάγραμμα του πτηνού προσαρμοσμένο στο Machu Picchu
«Ο παραδοσιακός προσανατολισμός των πόλεων στις Άνδεις είναι από την ανατολή προς τη δύση. Η ανατολή του ήλιου καθορίζει τον προσανατολισμό ενός κτιρίου και ο λόφος Uña Huayna Picchu βρίσκεται στον βορρά. Αυτό που πιστεύουμε είναι ότι η πόλη χτίστηκε κατά τέτοιο τρόπο ώστε κάποιος να μπορεί να βλέπει το ξημέρωμα στην ανατολή. Αυτό συμβαίνει μόνο με την Intihuatana, τον ιερό βράχο των Ίνκας, και τον Ναό των Τριών Παραθύρων» αναφέρει ο Astete, επισημαίνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν αρκετές ερμηνείες για το σχήμα της αρχαίας πόλης αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα.
Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο ιστορικός José Tamayo Herrera: «Για αρκετό καιρό οι ερευνητές επιθυμούν να αποδίδουν διάφορα σχήματα στις αρχαίες πόλεις των Ίνκας, αλλά πιστεύω ότι δεν πρόκειται για τίποτα παραπάνω από φαντασιώσεις».
Από το Ἔρρωσο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips