Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2011

H Ανταρκτική δεν ήταν πάντα παγωμένη

Τιτανόσαυροι ζούσαν στην Ανταρκτική.
Εντοπίστηκαν απολιθώματα του γιγάντιου ζώου στην παγωμένη ήπειρο. 

Μια αναπάντεχη ανακάλυψη έκαναν ερευνητές από την Αργεντινή που εντόπισαν σε ένα νησί της Ανταρκτικής απολιθώματα της μεγαλύτερης σε μέγεθος οικογένειας δεινοσαύρων. Όπως φαίνεται οι τιτανόσαυροι ζούσαν στην Ανταρκτική πριν από 70 εκατομμύρια έτη, γεγονός που προσφέρει σημαντικές πληροφορίες τόσο για τους δεινοσαύρους όσο και για τις κλιματικές αλλαγές στη Γη.Το εύρημα 
Ερευνητές του ερευνητικού ινστιτούτου Conicet της Αργεντινής πραγματοποίησαν ανασκαφές στο νησί Τζέιμς Ρος που βρίσκεται στην Ανταρκτική Χερσόνησο, το βορειότερο μέρος της Ανταρκτικής. Εντόπισαν ένα κομμάτι 20 εκατοστών από την σπονδυλική στήλη ενός τιτανόσαυρου και πιο συγκεκριμένα ενός τιτανόσαυρου lithostrotian. Οι τιτανόσαυροι κινούνταν στα 4 πόδια, είχαν μακριούς λαιμούς και ήταν φυτοφάγοι. Ζούσαν στα τέλη του Κρητιδικού πριν από περίπου 70 εκατομμύρια έτη και ανάμεσα στα είδη τους ήταν και ο Αργεντινόσαυρος που θεωρείται το μεγαλύτερο είδος δεινοσαύρων με το μήκος του να φτάνει τα 30 μέτρα! «Η ανακάλυψη μας δείχνει ότι οι τιτανόσαυροι είχαν καταφέρει να διασκορπιστούν και να ζουν σε όλο τον πλανήτη» αναφέρει ο Αλεχάντρο Σέδρα, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Η έρευνα δημοσιεύεται στην γερμανική επιθεώρηση Naturwissenschaften.

Η εξήγηση

 Διάφορα ευρήματα τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι η Ανταρκτική δεν ήταν πάντα παγωμένη. Όπως φαίνεται, πριν από δεκάδες εκατομμύρια έτη η Ανταρκτική διέθετε εύκρατο κλίμα και την κάλυπτε πυκνή βλάστηση. Έτσι υπήρχε μεγάλη ποικιλομορφία χλωρίδας και πανίδας. Όσον αφορά το πώς έφτασαν εκεί δεινόσαυροι η εξήγηση που δίνουν οι ειδικοί είναι ότι η Ανταρκτική Χερσόνησος ήταν κάποια στιγμή ενωμένη με την άκρη της Νότιας Αμερικής και έτσι έφτασαν στις περιοχές της Ανταρκτικής οι δεινόσαυροι.
Θοδωρής Λαΐνας στο Βήμα
Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips