Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2011

Οι Νεάντερταλ έχτιζαν σπίτια από...μαμούθ

Χρησιμοποιούσαν τα οστά του εξαφανισμένου ζώου για να φτιάχνουν κατοικίες.
Μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη έκαναν Γάλλοι ερευνητές που εντόπισαν σε μια περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας ένα κτίσμα το οποίο υποστηρίζουν ότι ήταν κατοικία ανθρώπων του Νεάντερταλ.
Σύμφωνα με τους ερευνητές οι Νεάντερταλ έφτιαχναν κατοικίες από τα οστά των μαμούθ γεγονός που ανατρέπει εν μέρει την εικόνα που υπήρχε μέχρι σήμερα ότι οι Νεάντερταλ ήταν νομάδες που ζούσαν σε σπήλαια. Η ανακάλυψη ενισχύει την άποψη ότι οι πρώιμοι αυτοί άνθρωποι ήταν πιο έξυπνοι και ικανοί από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Κοκάλινα σπίτια

Ερευνητές του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Γαλλίας εντόπισαν στην πόλη Μολοντόβα της Ουκρανίας ένα κυκλικό κτίσμα φτιαγμένο από οστά τα οποία ανήκαν σε μαμούθ. Το κτίσμα έχει διάμετρο 9 μέτρα και υπολογίζεται ότι κατασκευάστηκε πριν από 44 χιλιάδες έτη.

Είναι το αρχαιότερο δείγμα κατοικίας φτιαγμένης από οστά και για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν κρανία, σιαγόνες, πόδια και χαυλιόδοντες από μαμούθ. Οι Νεάντερταλ πιστεύεται ότι ακολουθούσαν νομαδική ζωή αλλά η ανακάλυψη δείχνει ότι παρέμεναν σε κάποιες περιοχές για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

«Όπως φαίνεται οι Νεάντερταλ είναι το αρχαιότερο είδος ανθρώπων που χρησιμοποίησε οστά μαμούθ για να κατασκευάσει κατοικίες. Η επιλογή τους δεν ήταν τυχαία. Διάλεξαν τα οστά του μεγαλύτερου θηλαστικού που ήταν αρκετά μεγάλα και ανθεκτικά για να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή κατοικιών. Αυτό που εντοπίσαμε μοιάζει με τη βάση ενός κτίσματος πάνω στην οποία ίσως είχε τοποθετηθεί μια γούνινη επένδυση» αναφέρει η αρχαιολόγος Λετίσια Ντεμέι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Θοδωρής Λαΐνας στο Βήμα
Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips