Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2011

Ιριδολογία

Iριδολογία ονομάζεται μία μέθοδος εναλλακτικής ιατρικής. Κατά την άσκηση της μεθόδου εξετάζεται η ίριδα του ματιού, με σκοπό να γίνει διερεύνηση γενετικών προδιαθέσεων. 
Η μέθοδος στηρίζεται στην υπόθεση ότι κάθε όργανο στο ανθρώπινο σώμα αντιστοιχεί σε ένα μέρος της ίριδος. 
Σημάδια ή χρωματικές μεταβολές που υπάρχουν στην αντίστοιχη ζώνη μας πληροφορούν για το είδος της γενετικής ευαισθησίας.


Συμβιώνει με τις αρχές τις ομοιοπαθητικής, του βελονισμού, της υγιεινής διατροφής και αποτελεί ένα ολόκληρο φιλοσοφικό σύστημα πάνω στην υγεία και στον τρόπο ζωής. Χρησιμοποιεί την τεχνολογία και συνδυάζει τις αρχές τις επιστήμης και της παραδοσιακής ιατρικής.


Η ιριδολογία είναι μια προληπτική διαγνωστική μέθοδος, που επιτρέπει στο ιριδολόγο γιατρό να διαβάσει στα μάτια κάθε κρυφή νόσο, πολύ πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της.
Τα μάτια είναι τόσο ο καθρέπτης της ψυχής, όπως λέγεται, όσο και του σώματος. Είναι δυνατόν με μια διαγνωστική "ανάγνωση" της ίριδας, του χρωματιστού δηλαδή μέρους του ματιού, να ανακαλύψουμε τα αδύναμα σημεία του οργανισμού, τις λανθάνουσες τάσεις, την ιδιοσυγκρασία του ασθενούς, τη ζωτικότητά του, την κατάσταση των οργάνων του αλλά και διάφορες άλλες παθολογίες σε εξέλιξη. Photo by link
Ο ιριδολόγος αναλύοντας τους σχηματισμούς και τις χρωματικές διαφορές με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και με βάση κάποια αντικειμενικά κριτήρια βγάζει συμπεράσματα για την κατάσταση των ιστών του σώματος, αλλά και για την σχέση των οργάνων μεταξύ τους. Έτσι, μπορεί να προγνώσει και να εμποδίσει μία ασθένεια πριν από την κλινική εκδήλωσή της. Μπορεί όμως και να παρακολουθήσει την εξέλιξη και την ίαση ή επιδείνωση μιας ασθενείας και να βγάλει συμπεράσματα για την σωστή ή όχι θεραπεία. Η ιριδολογία είναι μία απλή, ανώδυνη, οικονομική, μη επεμβατική μέθοδος και δεν ενέχει παρενέργειες ή κινδύνους για τον ασθενή.

Ιστορία

Η ιριδολογία επινοήθηκε από τον Ούγγρο γιατρό Ignatz von Péczely τον 19ο αιώνα. Ξεκίνησε την δημιουργία του χάρτη του ματιού παρατηρώντας τις ομοιότητες στις ίριδες των ασθενών του που είχαν παρόμοιες ασθένειες.

Οι προσπάθειες να γίνουν αντιληπτές οι αλλαγές στο μάτι και να συσχετιστούν με αλλαγές στο ανθρώπινο σώμα λέγεται ότι χρονολογούνται από την εποχή των πρώτων Χαλδαίων. Η σύγχρονη ιριδοδιάγνωση προήλθε από προφητείες συνδεδεμένες με την αρχαία αστρολογία. Οι πρώτοι λαοί που χρησιμοποίησαν την ίριδα για διαγνωστικό σκοπό στο μακρινό παρελθόν μας άφησαν για μαρτυρία σε σπηλιές της Μικράς Ασίας σκίτσα της ίριδας, με τα οποία συνέδεαν τον οργανισμό. Πριν από 3.000 χρόνια, στην Ινδία και στην Κίνα εφάρμοζαν την αναγνώριση ασθενειών μέσω του ματιού. Παρατηρούσαν όχι μόνο την ίριδα αλλά και την κατάσταση των βλεφάρων στο σκληρό χιτώνα (ασπράδι ματιού) και την κόρη (ανατομία). Υπάρχουν δε παρόμοιες αναφορές τόσο στη σχολή του Ιπποκράτειου Σαλερίνου όσο και στον Φιλόκρατο. Ο Αριστοτέλης (384-322πχ) γράφει: "Τα μάτια όλων των νεογέννητων είναι ανοιχτόχρωμα". 

Ο Ιπποκράτης είπε: "Ιδού τα μάτια, ιδού το σώμα."
Ο καθηγητής G. Tsigelmager του Πανεπιστημίου του Μονάχου σχολιάζει σχετικά με αυτό σε άρθρο με θέμα "Εικόνα της ίριδας και ιδιοσυγκρασία" στο περιοδικό Die Heilkunst τεύχος 10/1951: "Αυτό ισχύει σίγουρα για τον ευρωπαϊκό χώρο, με μεμονωμένες εξαιρέσεις".

Με την διάγνωση μέσω της ίριδος ασχολήθηκαν και οι Αιγύπτιοι γιατροί στην εποχή του Φαραώ Τουταγχαμών. Ονομαστός έμεινε ο μάγος-θεραπευτής Ελ Κακσού, που δόξασε την ιριδολογία και την έκανε γνωστή από την Αίγυπτο ως την Βαβυλώνα, το Θιβέτ και την Ινδοκίνα. Περιέγραψε τον τρόπο διάγνωσης σε δύο παπύρους μήκους 50 μέτρων, που βρέθηκαν στις ανασκαφές τάφων στη Γκίζα. Τώρα, φυλάσσονται στην βιβλιοθήκη του Βατικανού. Σ' αυτούς γίνεται αναφορά για κάποιο μηχάνημα "φωτογράφισης" με ειδική επικάλυψη. Ο Ελ Ακσού τις τοποθετούσε σε απόσταση 2 εκατοστών από το μάτι του ασθενούς επί 4 λεπτά. Και μετά, με κάποια χημική διεργασία, εμφανιζόταν η έγχρωμη εικόνα. Στο Θιβέτ έδιναν μεγάλη σημασία για την διάγνωση στην όψη του δέρματος,της γλώσσας, των ματιών, στον τύπο των κινήσεων και της αναπνοής. Μεγάλη ανάπτυξη είχε και η αριστοτέλεια διδασκαλία για την κατασκευή και έκφραση του ανθρώπινου σώματος και προσώπου, που ήταν γνωστή ως φυσιογνωμική.

Ο Theodor Kriege αναφέρει ότι η πρώτη σύγχρονη καταγεγραμμένη αναφορά στην ιριδοανάλυση πρέπει να αποδοθεί στον γιατρό Philippus Meyens, ο οποίος στο βιβλίο του Chiromatika medica που εκδόθηκε στα 1670 στη Δρέσδη περιγράφει τα αντανακλαστικά χαρακτηριστικά της ίριδος ως εξής (απόσπασμα από τους Herget aus Rossdorf):
Το πάνω μέρος αντιπροσωπεύει το κεφάλι. Εφόσον το στομάχι έχει στενή σχέση με αυτό, όλες οι ασθένειες που έχουν τη βάση τους στο στομάχι εντοπίζονται στα μάτια. Η δεξιά πλευρά των ματιών απεικονίζει το συκώτι, τον δεξιό θώρακα και τα αιμοφόρα αγγεία. Η αριστερή πλευρά των ματιών δείχνει όλα τα όργανα της αριστερής πλευράς, δηλαδή την καρδιά, τον αριστερό θώρακα, τον σπλήνα και τα μικρά αιμοφόρα αγγεία. Καταστάσεις υγείας καθώς και ασθένειες που προέρχονται από την καρδιά εντοπίζονται εδώ, ειδικότερα μάλιστα αδυναμίες της καρδιάς ή λιποθυμικές τάσεις. Το κάτω κάτω μέρος της ίριδας αντιπροσωπεύει τα γεννητικά όργανα, καθώς και τα νεφρά και τα έντερα, από όπου μπορούμε να διαπιστώσουμε τον κολικό του νεφρού, τον ίκτερο, την λιθίαση, ασθένειες της χολής και αφροδίσια νοσήματα. Αυτά τα σημάδια μοιάζουν με αγγεία, με ελλείψεις και με κηλίδες.  

Όχι πολύ αργότερα, στα 1695, εμφανίστηκαν οι εργασίες του Johann Eltzholtz και σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, στα 1786, ο Christian Haertels δημοσίευσε μία διατριβή στο Γκέτιγκεν με τίτλο De oculo et signo. Όμως, ο πραγματικός πατέρας της Ιριδολογίας ήταν ο Peczely.(1826-19111). Όταν ήταν ακόμα 11 χρόνων, ο Von Peczely λέγεται πως προσπάθησε να απελευθερώσει μια κουκουβάγια που είχε παγιδευτεί στο κήπο, όταν ξαφνικά της έσπασε χωρίς να το θέλει το ένα πόδι. Παρατήρησε σχεδόν αμέσως την εμφάνιση μιας σκοτεινής λουρίδας στο κάτω μέρος του ματιού της. Ο νεαρός Von Peczely της έδεσε το πόδι, την περιέθαλψε μέχρι να γίνει καλά και κατόπιν την απελευθέρωσε. Παρόλα αυτά, το πουλί παρέμεινε στον κήπο του για αρκετά χρόνια και αργότερα ο Von Peczely παρατήρησε την εμφάνιση λευκών και διασταυρούμενων γραμμών σ' εκείνο το τμήμα του ματιού που αρχικά υπήρχε η σκοτεινή λουρίδα. Το γεγονός του έκανε ζωηρή εντύπωση και διατηρήθηκε στην μνήμη του.

Ο πιο διακεκριμένος ιριδολόγος της Ευρώπης είναι ο Dr Josef Deck, ο οποίος υπολογίζει πώς στη διάρκεια των 43 χρόνων σπουδών και ερευνών του έχει εξετάσει πάνω από ένα εκατομμύριο μάτια. Δούλεψε στενά με πολλούς γιατρούς και η έρευνα και οι διαλέξεις τού έδωσαν την ευκαιρία να επισκεφτεί πολλές χώρες της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής.

O Bernard Jensen, διακεκριμένος ιριδολόγος από την Καλιφόρνια, άφησε επίσης όχι μόνο συγγραφικό έργο άλλα και πολλούς σύγχρονούς μαθητές. Με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε το 1951 η Διεθνής Εταιρία Ιριδολόγων (F.G.I) και εκδόθηκε το περιοδικό "Διεθνής Ιριδολόγος".

Στο Λονδίνο το 1959, η Ακαδημία Επιστημών βράβευσε τον επιστήμονα R.Schnabel για το δίτομο έργο του πάνω στην Ιριδολογία. Στην πρώην Σοβιετική Ένωση, οι Βελχόφερ και Ρομάσοφ, του τμήματος της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Φιλίας των Λαών Π. Λουμούμπα, ξεκίνησαν ιριδολογικό εργαστήριο το 1967. Αργότερα τους μιμήθηκε ο Β.Κριβένκο στο Κίεβο καθώς και άλλοι επιστήμονες σε άλλες πόλεις.


Mέθοδοι ιριδοσκόπησης και νέα τεχνολογία

Χρειάζεται αρκετά μεγάλη μεγέθυνση και τέλειος εξοπλισμός ώστε να μπορέσουμε να παρατηρήσουμε τις απειροελάχιστες αλλοιώσεις που μοιάζουν με μικροσκοπικές κουκκίδες για την συλλογή πληροφοριών που θα βοηθήσουν στην διαδικασία της ιριδοσκόπησης. Ένα άλλο λεπτό σημείο είναι ότι η ίριδα δεν είναι επίπεδη επιφάνεια, αλλά παρουσιάζει έντονα ανάγλυφη μορφή που μοιάζει περισσότερο με κρατήρα. Η απλή φωτογράφιση δεν μπορεί να απεικονίσει αυτό το ανάγλυφο.

Μέσα από τα μηχανήματα παρατήρησης (ιριδοσκόπια), η εικόνα εμφανίζεται στερεοσκοπική. Οι πιο πολλοί ιριδολόγοι χρησιμοποιούν,όπως και οι οφθαλμίατροι, μια σχισμοειδή λυχνία με ειδική κεφαλή που μπορεί να μεταφέρει την εικόνα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή σε φωτογραφική μηχανή ή βίντεο, ώστε να μπορεί να γίνει καταγραφή της εικόνας για περαιτέρω μελέτη. Η διάγνωση δεν θα πρέπει να γίνεται με την φωτογραφία και μόνο, αφού αυτή δεν μας παρέχει στερεοσκοπική άποψη. Μηχανήματα που μπορούν να παρέχουν στερεομετρικά την ίριδα υπάρχουν στην Ιαπωνία, όμως είναι αρκετά δύσχρηστα και το κόστος τους είναι απαγορευτικό για τους Ευρωπαίους και Ρώσους ιριδολόγους.

Τι μας δείχνει μία εξέταση ίριδας; (Ιριδοσκόπηση)

Photo by link
Μία ολοκληρωμένη ανάλυση της ίριδάς μας και ιδιαίτερα η ένταση του χρώματος των ιριδικών ινών, μας παρουσιάζει την γενική φυσική κατάσταση του εξεταζόμενου.

Η δομή, τα πεδία, το χρώμα, η φωτεινότητα, η σκίαση ή οι κοιλότητες κάποιων περιοχών, είναι αυτά που μας αποκαλύπτουν την ενεργοποίηση, τον ερεθισμό, το τραύμα ή τη δυσλειτουργία των ιστών και των οργάνων του ανθρώπινου σώματος.

Μας δίνει στοιχεία για την ικανότητα του κάθε ιστού να αυτοθεραπεύεται, αλλά και για τις κληρονομικές ευαισθησίες που ο εξεταζόμενος πιθανόν να έχει.

Μπορεί να παρατηρηθεί η ύπαρξη τοξικών ουσιών στο σώμα ή και διατροφική ή ή χημική ανισορροπία. Ακόμα και η ανάρρωση καταγράφεται στην ίριδα, με τη μορφή γραμμών.


Τι δεν μας δείχνει μιά τέτοια εξέταση;

Η ιριδολογία καλύπτει καθε μέρος του σώματος που έχει νευρική ευαισθησία. Έτσι δεν μπορεί να μας δείξει το περιεχόμενο οργάνων με κοιλότητες (π.χ. πέτρες των νεφρών, της χολής ή της ουροδόχου κύστης) εκτός και αν έχουν επηρεαστεί τα τοιχώματα και οι μεμβράνες. Μια ιριδολογική εξέταση δεν μας δείχνει κάποια συγκεκριμένη ασθένεια, αλλά μας δίνει πληροφορίες σχετικά με την γενικότερη κατάσταση του σώματος και την ύπαρξη ή όχι τάσεων για κάποια ασθένεια, συχνά πριν καν εμφανιστούν συμπτώματα.

Η ιριδολογία δεν μας δείχνει εγχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν με αναισθησία, καθώς στην περίπτωση αυτή διακόπτωνται οι νευρικοί παλμοί.

Η ιριδολογία δεν εντοπίζει παράσιτα, πέτρες των νεφρών ή μικρόβια, αλλά εντοπίζει ερεθισμούς και τις τοξικές καταστάσεις που τους ευνοούν. Δεν μας δείχνει την εγκυμοσύνη, καθώς είναι μια φυσιολογική λειτουργία του γυναικείου σώματος.


Εμένα πώς μπορεί να με βοηθήσει;

Η ιριδολογία είναι ολοκληρωμένο, αυτόνομο κομμάτι της προληπτικής εναλλακτικής θεραπευτικής, καθώς έχει την ικανότητα να προειδοποιεί για ενδεχόμενες μελλοντικές δυσκολίες του οργανισμού, ή δυσλειτουργίες των οργάνων και των συστημάτων του.

Αποτελεί έτσι ένα πλήρες check-up, αφού μας επιτρέπει να προσδιορίσουμε τι συμβαίνει στο σώμα μας, απλά, ανώδυνα, οικονομικά και κυρίως σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Στον σύγχρονο λοιπόν κόσμο του άγχους, της αγωνίας, της ταχύτητας και της υπερβολής, οέλεγχος αποτελεί το κύριο όπλο για τη διατήρηση της υγείας μας και της ψυχικής ισορροπίας. Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές και η Ιριδολογία είναι η έγκαιρη διάγνωση που επιβάλλεται να την κάνουμε κάθε εξάμηνο.


Ως ψευδοεπιστήμη

Η ιριδολογία χαρακτηρίζεται ως ψευδοεπιστήμη, γιατί τα πορίσματά της δεν προκύπτουν από επιστημονική έρευνα. Η πραγματικότητα είναι ότι η ίριδα είναι αμετάβλητη, σε σημείο που θεωρείται πιο αξιόπιστη απόδειξη ταυτότητας και από τα δακτυλικά αποτυπώματα. Τις περισσότερες φορές τα συμπεράσματα των ιριδολόγων προέρχονται από αυθαίρετες ευρέσεις "σχημάτων" (patterns) που δεν υπάρχουν ή καθαρά από πόλωση επιβεβαίωσης των λεγόμενών τους. Η απουσία επιστημονικής έρευνας καθιστά τα όσα σωστά πορίσματα της ιριδολογίας εντελώς τυχαία.


Απόκτηση διπλώματος ιριδολογίας

Στην Ελλάδα ο οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει ιριδολόγος. Δεν απαιτείται καμία περαιτέρω γνώση ιατρικής. Ο φοιτητής ιριδολογίας πληρώνει 1500 ευρώ και παραλαμβάνει 2 CD με τα μαθήματα 10 διδακτικών ενοτήτων του ελληνικού Iridology Diploma Course. Μετά από τις τελικές εξετάσεις ο ιριδολόγος πλέον πιστοποιείται από την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Ιριδολογίας.


Τι να προσέξετε;


Εάν σκέπτεστε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε κάποιο κέντρο διάγνωσης και να κάνετε εξέταση της ίριδας σας θυμηθείτε πως δεν πρέπει να λάβετε υπ’ όψη σας μόνο τα στοιχεία και τη διάγνωση που θα σας δοθεί μιας και η ιριδολογία πετυχαίνει το στόχο της μόνο όταν συνδυάζεται με την κλασσική ιατρική. Αυτό ισχύει τουλάχιστον για τώρα που η ιριδολογία δεν είναι ακόμα κλάδος της ιατρικής.

Στο κέντρο που θα επισκεφτείτε προσέξτε να υπάρχει και η σχετική άδεια από την αντίστοιχη Νομαρχία.

Μετά την διάγνωση την οποία θα κάνει το μηχάνημα που θα εξετάσει την ίριδα σας θα σας δοθούν οδηγίες από το υπεύθυνο άτομο του κέντρου. Μη διστάσετε σε καμία περίπτωση πριν προχωρήσετε σε κάποια απόφαση να πάρετε την γνώμη των οικογενειακών ιατρών σας.

Έχει αποτέλεσμα;

Αρκετοί Έλληνες πολίτες που έχουν δοκιμάσει τη μέθοδο της ιριδολογίας υποστηρίζουν πως με τις διαγνώσεις και την βοήθεια των ιατρών τους απαλλάχτηκαν από αρκετές παθήσεις ενώ κάποιοι άλλοι πρόλαβαν ασθένειες με υψηλό κίνδυνο, όπως ηπατίτιδα, προστάτη, κατάθλιψη και αρκετές άλλες σοβαρές ασθένειες.

Μια απλή γενική εξέταση δεν κοστίζει ακριβά για να μάθουμε κάποια πράγματα παραπάνω για την υγεία μας, πρέπει όμως να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ενεργήσουμε σε τίποτα και σε καμία οδηγία που θα μας δοθεί χωρίς την άδεια και την επίβλεψη του ιατρού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips