Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011

Ελληνορωμαϊκές μάσκες αφθονίας

Δύο μάσκες που βρέθηκαν σε τάφο νεκρόπολης κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην περιφέρεια του Εσκισεχίρ, στην κεντρική Τουρκία αναμένεται να ρίξουν φως στον αρχαίο πολιτισμό. Οι μάσκες χρονολογούνται στο 1ο αιώνα μ.Χ.
Η καθηγήτρια αρχαιολογίας Taciser Sivas του πανεπιστημίου Anadolu επισήμανε ότι οι μάσκες θεωρούνται ως τα ωραιότερα αρχαιολογικά ευρήματα της χρονιάς. Οι ανασκαφές στην νεκρόπολη συνεχίζονται από το 2005: «Οι μάσκες ήταν σπασμένες αλλά επισκευάσαμε τα σπασμένα κομμάτια. Η μία από τις μάσκες φέρει κέρατα μυθικής μορφής, συμβολίζοντας σάτυρο. Η άλλη μάσκα είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος και άσπρη, ενώ φέρει μαύρες και κόκκινες αποχρώσεις μαλλιών».

Η Sivas εξήγησε ότι η χρήση των μασκών συμβολίζει την αφθονία και την ευημερία σε τελετές συγκομιδής του τρύγου κατά τους αρχαίους χρόνους. Τέτοιες μάσκες αναπαράγονταν μέχρι το τέλος της Ρωμαϊκής περιόδου.
Photo link
«Οι μάσκες χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια θρησκευτικών τελετών. Είναι πολύ σημαντικό ότι οι μάσκες βρέθηκαν στο Şarhöyük καθώς το Εσκισεχίρ υπήρξε η πρωτεύουσα του παγκόσμιου τουρκικού πολιτισμού».
Οι μάσκες θα εκτεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Εσκισεχίρ.

Από το Ἔρρωσο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips