Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2011

Το καρτέλ των ξενόγλωσσων βιβλίων

« Έως και 40% ακριβότερα πληρώνουν περίπου 500.000 μαθητές τα αγγλικά εισαγόμενα έντυπα λόγω της ύπαρξης του καρτέλ στα ξενόγλωσσα βιβλία. Οι βιβλιοπώλες δεν μπορούν να προμηθευτούν βιβλία απευθείας από τις ξένες αγορές, καθώς το καρτέλ έχει πανευρωπαϊκή διάσταση και οι σημαντικοί εκδότες δεν προμηθεύουν τους ανεξάρτητους αγοραστές. Στην Ελλάδα τα καρτέλ αντί να διώκονται ουσιαστικά προστατεύονται».

Την ύπαρξη καρτέλ έχει καταγγείλει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, από το 2002, ο ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου Γιώργος Φλωράς.


Η απόφαση της Επιτροπής, που επέβαλε πρόστιμο στους δύο χονδρεμπόρους που το αποτελούν, βγήκε μόλις το 2009. Τιμώρησε με πρόστιμα ύψους 20.000.000 ευρώ το καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου (δυο χονδρέμποροι και τρεις εκδότες).

*Εχετε κάνει λόγο για κλειστό κύκλωμα που εξόντωσε τον ανταγωνισμό...


** «Το καρτέλ έκανε κατάχρηση συλλογικής δεσπόζουσας θέσης (οι δύο χονδρέμποροι Απόλλων και Ευσταθιάδης), καθορισμό τιμών λιανικής (ο χονδρέμπορος Ευσταθιάδης με τον εκδοτικό οίκο Burlington) και απαγόρευση εξαγωγών και παθητικών πωλήσεων (ο χονδρέμπορος Απόλλων σε συνεργασία με τον εκδοτικό Pearson και τον εκδοτικό οίκο Μπουκουβάλας και ο χονδρέμπορος Ευσταθιάδης με τον εκδοτικό οίκο Burlington). Ολα βασίστηκαν σε συμφωνίες αποκλειστικότητας, ήδη από το έτος 2000 έως και το 2009, ανάμεσα στους εκδότες και στους χονδρεμπόρους, που είχαν αποτέλεσμα να "κλείσει" η αγορά, να εκτοξευθούν οι τιμές των ξενόγλωσσων βιβλίων και να εξοντωθεί ο ανταγωνισμός».

* Ποια ήταν η συμμετοχή των δύο αλλοδαπών εκδοτικών επιχειρήσεων;

** «Ανάμεσα στα μέλη του καρτέλ είναι οι δύο αλλοδαπές εκδοτικές επιχειρήσεις, η αγγλική Pearson και η ισραηλινή Burlington. Η Pearson είναι ο μεγαλύτερος εκδότης του κόσμου και ιδιοκτήτης της εφημερίδας "Financial Times". Η Burlington είναι ο μεγαλύτερος εκδότης του Ισραήλ. Οι δυο αλλοδαποί εκδότες, με βάση την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρέθηκαν ένοχοι. Η Pearson για παρανομίες από το 2002 ώς το 2007 (πρόστιμο 1.434.052 ευρώ ). Η Burlington για παρανομίες από το 2000 ώς το 2007 (πρόστιμο 7.808.986 ευρώ ). Δηλαδή στους δύο αλλοδαπούς εκδότες καταλογίστηκε το 50% του συνολικού προστίμου. Στα συμβόλαια αποκλειστικότητας που υπέγραψαν οι δυο αυτοί εκδότες με τους δυο χονδρεμπόρους βασίστηκαν οι καταχρηστικές πρακτικές των χονδρεμπόρων εις βάρος των βιβλιοπωλείων και των ανταγωνιστών τους».

* Τι σημαίνει η τιμωρία των εκδοτών και των χονδρεμπόρων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού;

**«Ο νόμος προβλέπει ποινικές ευθύνες για τα φυσικά πρόσωπα που διοικούν τις εταιρείες που συμμετέχουν σε παράνομες πρακτικές, παραβιάζοντας το δίκαιο του ανταγωνισμού. Αυτό δηλαδή που όλος ο κόσμος ξέρει ως καρτέλ.

Αμέσως μόλις η Επιτροπή Ανταγωνισμού εκδώσει καταδικαστική απόφαση, στέλνει την απόφαση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία είναι υποχρεωμένη να αναζητήσει τα υπεύθυνα πρόσωπα και να ασκήσει τις δέουσες ποινικές διώξεις. Η Εισαγγελία δεν ελέγχει την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, την θεωρεί δεδομένη και απλά αναζητεί τα υπεύθυνα φυσικά πρόσωπα. Ουσιαστικά η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι το "κατηγορητήριο" που οδηγεί στο εδώλιο τα φυσικά πρόσωπα».

* Τι έγινε στην περίπτωση των αλλοδαπών εκδοτών που τιμωρήθηκαν με βαριά πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού;

** «Στις 25/8/2009 η Επιτροπή Ανταγωνισμού έστειλε την προαναφερόμενη απόφαση στην Εισαγγελία ώστε να ασκηθούν οι ποινικές διώξεις. Πριν από λίγες ημέρες ασκήθηκαν οι ποινικές διώξεις και η δικάσιμος ορίστηκε για τις 22/9/2011 στο Γ' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Με έκπληξη, οργή, αγανάκτηση και ό,τι άλλο μπορεί να πει κανείς ανακαλύψαμε ότι "οι αλλοδαποί που παραβιάζουν το Δίκαιο του Ανταγωνισμού στην Ελλάδα έχουν ασυλία και δεν διώκονται"! Το κατηγορητήριο που σχηματίστηκε αφορά μόνο τους δυο Ελληνες χονδρεμπόρους και τον Ελληνα εκδότη. Η Εισαγγελία ούτε καν εξέτασε τους δυο αλλοδαπούς εκδότες σαν υπόπτους και βεβαίως (αφού δεν εξετάστηκαν καν ως ύποπτοι) δεν άσκησε ποινική δίωξη εναντίον τους».

* Υπάρχει εξήγηση σε όλα αυτά;

** «Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα συμβόλαια αποκλειστικότητας που τιμωρήθηκαν με 15.000.000 ευρώ το 2009 ήταν στη διάθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ήδη από το 2005. Και όμως με ενέργειες που μπορώ να χαρακτηρίσω ύποπτες, οι αρμόδιοι υπάλληλοι δεν εξέδωσαν "κατηγορίες" παρά μόνο στα τέλη του 2008. Δηλαδή με απλά λόγια χαρίστηκαν σχεδόν 3 χρόνια ελευθέρας στα μέλη του καρτέλ. Οταν πάλι στάλθηκε ο φάκελος στη Δικαιοσύνη (τον Αύγουστο του 2009), με δεδομένο ότι αφορούσε αδικήματα από το 2000 (άρα ετίθετο ξεκάθαρα θέμα παραγραφής αυτών), ο φάκελος παρέμεινε σε ένα συρτάρι της Εισαγγελίας για 10 ολόκληρους μήνες. Βγήκε από το συρτάρι μόνο ύστερα από δική μας παρέμβαση τον Ιούλιο του 2010. Από τότε, και ενώ οι κληθέντες ως ύποπτοι (με εξαίρεση τους αλλοδαπούς που ούτε καν εκλήθησαν) παρέδωσαν ό,τι είχαν να πουν στις 20/7/2010, έπρεπε να περάσουν ακόμα 12 μήνες για να καταρτιστεί το δισέλιδο κατηγορητήριο. Το κατηγορητήριο αποτελεί ουσιαστικά αντιγραφή της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, άρα δεν είχε καμία ιδιαίτερη φιλοσοφία στη σύνταξή του».

* Τι σημαίνει η καθυστέρηση αυτή;

** «Σημαίνει παραγραφή σχεδόν όλων των αδικημάτων των μελών του καρτέλ και απόλαυση των παρανόμων κερδών τους χωρίς καμία ουσιαστικά συνέπεια (παρά μόνο το πρόστιμο, χάδι μπροστά στα παράνομα υπερκέρδη τους)».

[Οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις μπορούν να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης στο Διοικητικό Εφετείο.]


* Εχετε προχωρήσει σε ενέργειες προς τη Δικαιοσύνη;

** «Ηδη κατέθεσα νέα μηνυτήρια αναφορά κατά των εκδοτών που τιμωρήθηκαν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για παράβαση της Νομοθεσίας του Ανταγωνισμού και η εισαγγελία τους έδωσε παρατύπως συγχωροχάρτι. Επίσης διαμαρτυρήθηκα με αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου διότι η καθυστέρηση στην εξέταση της υπόθεσης (σχεδόν 22 μήνες σε ένα συρτάρι) αλλά και η "απαλλαγή" των αλλοδαπών εκδοτών από τις ποινικές τους ευθύνες είναι πράξεις επικίνδυνες για τη δημοκρατία μας και για ένα ευνομούμενο καθεστώς». *

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ στην Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips