Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2011

Βρήκαν σφραγίδα 2.000 χρόνων στην Ιερουσαλήμ!

Έναν αρχαιολογικό και χριστιανικό θησαυρό βρήκαν Ισραηλινοί αρχαιολόγοι την Κυριακή, κοντά στο δυτικό τείχος της Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για μια σφραγίδα που μετρά 2.000 περίπου χρόνια ζωής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτήν την πήλινη σφραγίδα, την χρησιμοποιούσαν ως επιβεβαίωση έπειτα από τις τελετουργικές θυσίες, στα Αραμαικά χρόνια, όπου έσφαζαν ζώα. Αυτό που τους οδήγησε στο προηγούμενο συμπέρασμα ήταν η φράση που έχει χαραγμένη πάνω της η σφραγίδα, η οποία λέει: "Καθαρό για τον Θεό".
Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν πως με αυτή τη σφραγίδα "καθάριζαν" τα αντικείμενα και τα προιόντα που έμπαιναν στο Ναό. Έπρεπε, λένε οι επιστήμονες, ό,τι προοριζόταν για θυσία ή επρόκειτο να χαριστεί στον θεό, να είναι καθαρό και αυτό γινόταν με την σφραγίδα.

Μάλιστα υπάρχουν και αναφορές για το εν λόγω εύρημα σε αρχαία κείμενα, που περιγράφουν την διαδικασία "εξαγνισμού" μέσω της σφραγίδας.
Το αντικείμενο το οποίο είναι από κασσίτερο, στο μέγεθος ενός κουμπιού, έχει γραμμένες τρεις αραμαϊκές λέξεις «Ντάκα Λε Για» που σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Ελί Σουκρόν και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Χάιφα, Ρόνι Ράιχ σημαίνει «αγνό για το Θεό».

Όπως επισημαίνει η εβραϊκή εφημερίδα Haaretz, το αντικείμενο αυτό αποτελούσε μέρος του τελετουργικού που λάβαινε χώρα στο ναό.
Μάλιστα ο αρχαιολόγος θα αναφέρει ότι η φράση αυτή του σφραγιδόλιθου, αναφέρεται στο Ταλμούδ:

«Είναι γραμμένο στο Ταλμούδ, σε ένα μικρό πήλινο δοχείο λαδιού που ανακαλύφθηκε στο ναό και είναι της περιόδου μετά τη νίκη των Μακκαβαίων κατά των Ελλήνων», θα πεί ο Σουκρόν και θα προσθέσει ότι ήταν η σφραγίδα του αρχιερέα που δήλωνε την καθαρότητα του λαδιού που έφερναν δώρο στο ναό».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το τεχνούργημα, που χρονολογείται στον πρώτο αιώνα, ανήκει στο τέλος της περιόδου του Δεύτερου Ναού και είναι μια σφραγίδα παρόμοια με αυτή που περιγράφεται στη Μίσνα.
Είναι το πρώτο αρχαιολογικό αντικείμενο που βρέθηκε το οποίο επιβεβαιώνει τη γραπτή απόδειξη.

Εδώ μια παλιότερη ανακάλυψη

Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips