Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011

Και Έλληνες ερευνητές στο Nautilus

Από τον Τιτανικό στο Αιγαίο

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετέχουν στη νέα εξερευνητική αποστολή του Ρόμπερτ Μπάλαρντ, του ωκεανογράφου που μεταξύ άλλων ανακάλυψε το ναυάγιο του Τιτανικού στον Ατλαντικό.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, το ερευνητικό σκάφος Nautilus θα μελετά το υποθαλάσσιο ηφαίστειο έξω από τη Σαντορίνη, το βυθό της Κρήτης και τα Αιολικά Νησιά.Βίντεο πραγματικού χρόνου, καθώς και φωτογραφίες της αποστολής, αναρτώνται στο δικτυακό τόπο nautiluslive.org.

Εξοπλισμένα με κάμερες υψηλής ευκρίνειας και όργανα δειγματοληψίας, τα δύο τηλεχειριζόμενα υποβρύχια του Μπάλαρντ, ο «Ηρακλής» και ο «Άργος», θα μελετήσουν το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος έξω από τη Σαντορίνη, καθώς και την περιοχή των νησίδων Χριστιανά και την Κρητική Λεκάνη.

Το Nautilus είχε πραγματοποιήσει αποστολή στην ίδια περιοχή και το 2010.

Επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας, η οποία διαρκέσει από 1 έως 11 Σεπτεμβρίου, είναι μεταξύ άλλων η Παρασκευή Νομικού, λέκτορας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκτός από το Αιγαίο, η αποστολή του Μπάλαρντ (ένθετη αριστερά) πραγματοποιεί επίσης έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και τα Αιολικά Νησιά στο Τυρρηνικό Πέλαγος, βόρεια της Σικελίας. Ορισμένες από τις περιοχές που θα επισκεφθεί ανήκουν στο λεγόμενο Ελληνικό Τόξο, το όριο επαφής ανάμεσα στην ευρασιατική και την αφρικανική λιθοσφαιρική πλάκα, το οποίο ξεκινά στην Κεφαλλονιά, διασχίζει το Ιόνιο, περνά νότια της Κρήτης και καταλήγει στη Ρόδο.

Μέσω δορυφορικής σύνδεσης, οι ερευνητές του Nautilus πραγματοποιούν καθημερινά συνδέσεις με σχολεία της Αμερικής, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας και του Ισραήλ.

Το ταξίδι, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το National Geographic, ξεκίνησε τον Ιούλιο από την Τουρκία και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στις 14 Νοεμβρίου.
http://news.in.gr
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips