Κυριακή, 28 Αυγούστου 2011

Θα ξεδιψάσει την Αφρική με... πάγο!

Επιχειρηματίας θέλει να λύσει το πρόβλημα της λειψυδρίας στη Μαύρη Ηπειρο με παγόβουνα από τη Γροιλανδία.
Ενας επιχειρηματίας με περιβαλλοντικές ευαισθησίες, ο Τζορτζ Μουγκάν, υποστηρίζει ότι το φιλόδοξο σχέδιό του να μεταφέρει παγόβουνα από τη μακρινή Γροιλανδία στην Αφρική, για να ανακουφίσει από τη λειψυδρία δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, μπορεί να γίνει πραγματικότητα.


Τα τελευταία 40 χρόνια, ο Τζ. Μουγκάν κατέβαλε άοκνες προσπάθειες να πείσει τον κόσμο ότι η ιδέα του να μεταφέρει μεγάλα παγόβουνα διαμέσου του Ατλαντικού Ωκεανού μπορεί να αποτελέσει την πιο ενδεδειγμένη λύση στο πρόβλημα της έλλειψης πόσιμου νερού.
Με την υποστήριξη μιας εταιρείας πληροφορικής, ο 86χρονος επιχειρηματίας, που τα τελευταία χρόνια είδε το Δυτικό Κέρας της Αφρικής να μαστίζεται από την ξηρασία, εκπόνησε ένα προηγμένο υπολογιστικό μοντέλο που καταδεικνύει - όπως λέει - ότι είναι εφικτό το υπερωκεάνιο ταξίδι των παγόβουνων.

Το σχέδιο του γάλλου επιχειρηματία προβλέπει το τύλιγμα των παγόβουνων με ένα περίβλημα από πλέγμα λωρίδων μονωτικού υφάσματος. Αυτό θα ξεδιπλώνεται κάτω από το παγόβουνο και θα το προστατεύει από τη ρευστοποίηση.
Στη συνέχεια ένα ρυμουλκό, θα αξιοποιεί τα ρεύματα του ωκεανού και θα μεταφέρει τον υδάτινο όγκο στα θερμότερα κλίματα.
Η ιδέα για τη μεταφορά παγόβουνων γεννήθηκε τη δεκαετία του 1970, όταν ο Μουγκάν μαζί με ένα γάλλο εξερευνητή και έναν σαουδάραβα πρίγκιπα, αναζητούσαν τρόπους να αξιοποιήσουν τα δισεκατομμύρια λίτρα πόσιμου νερού που βρίσκονται εγκλωβισμένα στα παγόβουνα.
Σήμερα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Sunday Times», περισσότερο από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό ενώ περίπου το 70% των αποθεμάτων πόσιμου νερού της Γης, βρίσκεται στους πόλους της Γης.

Στην ευρύτερη περιοχή της Γροιλανδίας μόνο, περισσότερα από 40.000 παγόβουνα που ζυγίζουν από 180.000 τόνους μέχρι 30 εκατομμύρια τόνους, αποσπώνται από παγονησίδες κάθε χρόνο και περιφέρονται στον Ατλαντικό μέχρι να λιώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips