Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2011

Καρυκεύοντας το σεξ

του Άρη Μαλανδράκη

Τα βρωμόλογα (διατί να το κρύψομεν άλλωστε;) συνδέονται στενά με τα... ηχητικά εφέ της ερωτικής πράξης. Το ίδιο στενά συνδέονται τα βρωμόλογα με το πιπέρι. «Θα σου βάλω πιπέρι στο στόμα» είναι η συχνότερη απειλή των μεγάλων στους μικρούς, έτσι και τολμήσουν να ξεστομίσουν μια τέτοια λέξη.
Η συνεπαγωγή είναι αναπόφευκτη και επιβεβαιώνεται από τη φύση: το πιπέρι συνδέεται στενά με το σεξ, κάτι που βασίζεται στα θαυματουργά συστατικά του. Ο «φλογερός» μαύρος καρπός οφείλει την κάψα του (και, κατ' επέκταση, την άνοδο της ερωτικής θερμοκρασίας) στην πιπερίνη. Οσο για το οξύ, διαπεραστικό, άρωμα (που έχει αποδειχθεί ότι εκτός του... φτερνίσματος, επιδρά και στη λίμπιντο), προέρχεται από τη χημική ουσία τερπένη.

Το πιπέρι, βέβαια, δεν είναι το μόνο που κατέχει τον τίτλο του φυσικού βιάγκρα. Αρκετά άλλα μπαχαρικά διαθέτουν παρόμοιες ιδιότητες, κάτι που ήταν γνωστό από τους αρχαίους χρόνους. Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος (23-79 μ.Χ.) και ο Διοσκουρίδης (40-90 μ.Χ.) έκαναν πρώτοι ένα βασικό διαχωρισμό των μπαχαρικών: άλλα είναι εκείνα βοηθούν τη γονιμότητα, και άλλα... ανεβάζουν τις στροφές στο σεξ. Στα τελευταία ανήκει η κανέλα που θεωρείται από τους «πρακτικούς» θεραπευτές ως διεγερτικό και για αυτό και συναντιέται στις περισσότερες αφροδισιακές συνταγές. Κουβαλώντας ακόμα παλαιότερη φήμη, το κάρδαμο χρησιμοποιείται σε κάποιες τελετές της Τάντρα, συμβολίζοντας το «γιόνι» -τα γυναικεία γεννητικά όργανα. Πράγμα που ερμηνεύει, εν μέρει, τις αφροδισιακές ιδιότητες του μπαχαρικού (ας όψονται τα άλατα σιδήρου, ασβεστίου και ιωδίου, οι βιταμίνες A, C και Ε, καθώς και οι σημαντικές ποσότητες ιχνοστοιχείων που περιέχει). Ο Διοσκουρίδης, μάλιστα, υποστήριζε ότι είναι το αποτελεσματικότερο όλων, με αποτέλεσμα να το πίνουν οι... δυσλειτουργικοί πρόγονοί μας σε χυμό κοπανισμένων καρπών που τους αραίωναν με νερό.

Πολύ καλό αφροδισιακό θεωρείται και το γαρίφαλο. Η επιστημονική ονομασία του είναι Eugenia caryophyllata, από την ευγενόλη που περιέχει σε πολύ υψηλή ποσότητα (75-87%). Από αυτήν τη φαινόλη κυρίως, προικίζεται με διάφορες ερωτικές (εκτός από θεραπευτικές) ιδιότητες. Σύμφωνα με κείμενα παλαιών βιβλίων τής (έμπειρης σε τέτοια ζητήματα) Ανατολής, το μάσημα γαρίφαλων τονώνει την ερωτική διάθεση και καταπολεμά τη σεξουαλική ανικανότητα. Μια θέση στο πάνθεον των διεγερτικών είναι καπαρωμένη από το κύμινο. Η σχέση του με το σεξ ανιχνεύεται σε κάποιες αραβικές παραδόσεις, όπου ένα μείγμα σκόνης κύμινου με πιπέρι και μέλι, θεωρείται αξιόπιστο αφροδισιακό. Το επιβεβαιώνουν επίσης τα ερωτικά ελιξήρια που παρασκευάζονται μέχρι σήμερα και στηρίζονται στην υψηλή περιεκτικότητα του κύμινου σε σίδηρο και μαγνήσιο. Τέλος, ένα αφροδισιακό μπαχαρικό που φαίνεται πως αφορά μόνο τις γυναίκες, είναι το μοσχοκάρυδο. Τουλάχιστον σύμφωνα με τις μακραίωνες παραδόσεις της Κίνας, όπου το... αξιοποιεί δεόντως ο γυναικείος πληθυσμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips