Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011

Φτιάξτε μπύρα μόνοι σας στο σπίτι (video)


Με δυο λόγια και πολύ επιγραμματικά, η πλήρης πορεία που ακολουθεί η μπύρα από κριθάρι στον αγρό ως το ποτήρι μας είναι:
  1. Το κριθάρι βυνοποιείται ώστε να διασπαστεί το άμυλό του σε σάκχαρα
  2. Πραγματοποιείται η εκχύλιση του βυνοποιημένου κριθαριού ώστε να δημιουργηθεί ένας ζωμός πλούσιος στα σάκχαρα αυτά
  3. Ο ζωμός αυτός (που λέγεται ζυθογλεύκος, ή γλεύκος) βράζεται για 60-90 λεπτά μαζί με λυκίσκο
  4. Το γλεύκος ψύχεται σε θερμοκρασία δωματίου
  5. Προστίθεται η μαγιά που ζυμώνει τα σάκχαρα σε αλκοόλη και διοξείδιο του άνθρακα
  6. Αφού ολοκληρωθεί η πρώτη ζύμωση, προστίθενται κι άλλα σάκχαρα για να δημιουργηθεί νέα ζύμωση και το γλεύκος αμέσως εμφιαλώνεται
  7. Το διοξείδιο που παράγεται από τη δεύτερη ζύμωση εγκλωβίζεται στο κλειστό μπουκάλι και δημιουργείται το ανθρακικό της μπύρας
Η μπύρα μας είναι πια έτοιμη!
Αντίθετα με ό,τι θα πίστευε κανείς, ο αρχάριος ξεκινά από τα τελευταία βήματα της διαδικασίας και σταδιακά πάει ένα βήμα πιο πίσω στη διαδικασία κάθε φορά, μέχρι την εκχύλιση. Σπάνια κανείς προχωρά στο στάδιο της βυνοποίησης.
Στα έτοιμα beerkits που υπάρχουν διαθέσιμα, το εκχύλισμα βύνης έχει βραστεί με λυκίσκο, έχει συμπυκνωθεί και διατίθεται σε μορφή κονσέρβας, οπότε το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι ουσιαστικά να αραιώσουμε με νερό και να προσθέσουμε την παρεχόμενη μαγιά. Στο beer shop θα βρείτε πληθώρα από beerkits της Munton's (Αγγλία) και της Brewferm (Βέλγιο). Θα χρειαστείτε ένα από αυτά, η επιλογή είναι δική σας. Να θυμάστε ότι τα κιτ που παρασκευάζουν βυθοζύμωτες μπύρες (lagers, pilseners, bocks κτλ) απαιτούν ζύμωση σε χαμηλότερη θερμοκρασία απ' ό,τι οι αφροζύμωτες (ales, wheat, stouts, κτλ)
Στα beerkits κάτω των 3 κιλών της Munton's θα πρέπει να συμπληρώσουμε σάκχαρα για να επιτύχουμε την απαραίτητη πυκνότητα στην πρώτη ζύμωση. Τα σάκχαρα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι, με σειρά από το καλύτερο προς το οικονομικότερο: spraymalt (φυσικό εκχύλισμα βύνης σε σκόνη), beerkit enhancer (μείγμα spraymalt/δεξτρόζης), δεξτρόζη, καστανή ζάχαρη, λευκή ζάχαρη. Τα διαφορετικά χρώματα των spraymalts δημιουργούνται από τον βαθμό καβουρδίσματος της βύνης και είναι απολύτως φυσικά. Θα χρειαστούμε ένα κιλό σάκχαρα για την πρώτη ζύμωση και 150-250 γραμμάρια για τη δεύτερη. Εξαίρεση αποτελούν τα beerkits της Brewferm που θέλουν συνήθως 500 γραμμάρια στην πρώτη και 90 στη δεύτερη.
Φυσικά, για να αξιοποιήσουμε τα παραπάνω θα χρειαστούμε και το βασικό σετ εξοπλισμού Deluxe που περιέχει ό,τι χρειαζόμαστε για την ενασχόλησή μας, εκτός από μπουκάλια (αυτά μπορείτε να τα βρείτε στο τοπικό εμπόριο).
Αν και δεν είναι απολύτως απαραίτητο, συνιστούμε την αγορά και ενός στραγγιστήρα για μπουκάλια - θα μας δώσει εύκολη και οικονομική λύση για το στέγνωμα των μπουκαλιών μας.
Οδηγίες για την παρασκευή μπύρας από beerkits μπορείτε να βρείτε εκτυπωμένες στο Deluxe, αλλά και online, στο άρθρο Οδηγίες Παρασκευής Μπύρας και στο forum υποστήριξης. Γραφτείτε και στο forum για υποστήριξη από την διαδικτυακή κοινότητα των Ελλήνων Homebrewers.
Καλή αρχή και καλές μπύρες!!!


Κι ένα video από την στα Ελληνικά από την  Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips