Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2011

To δημοφιλέστερο ζιζανιοκτόνο Roundup της Monsanto είναι επικίνδυνο για τις καλλιέργειες και τον άνθρωπο

To Roundup χρησιμοποιείται ευρέως
 σε «μεταλλαγμένες» καλλιέργειες Roundup Ready
Το Roundup της Monsanto, το ζιζανιοκτόνο με τις υψηλότερες πωλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, αφήνει τις καλλιέργειες ευάλωτες σε παθογόνους μικροοργανισμούς, οι οποίοι είναι επικίνδυνοι για τα φυτά, τα ζώα και πιθανώς και για τον άνθρωπο, υποστηρίζει Αμερικανός ειδικός.


Η προειδοποίηση έρχεται από τον Δρ Ντον Χιούμπερ, συνταξιούχο καθηγητή του Πανεπιστημίου Purdue, και νυν επικεφαλής μιας επιτροπής της Αμερικανικής Εταιρείας Φυτοπαθολογίας, η οποία συστάθηκε για λογαριασμό του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας.

Σε επιστολή του προς τον Αμερικανό υπουργό Γεωργίας, ο Χιούμπερ αναφέρει ότι, σύμφωνα με προκαταρκτικές μελέτες, οι ψεκασμένες καλλιέργειες είναι ευάλωτες σε έναν παθογόνο οργανισμό, ορατό μόνο στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, ο οποίος «φαίνεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των φυτών, των ζώων και πιθανότατα των ανθρώπων».

Ο Χιούμπερ είναι γνωστός επικριτής τόσο του Roundup αλλά και των καλλιεργητικών ποικιλιών Roundup Ready της Monsanto: γενετικά τροποποιημένα φυτά -κυρίως σόγια και καλαμπόκι- σχεδιασμένα να αντέχουν την έκθεση στο συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο.

H δραστική ουσία του Roundup είναι η γλυφοσάτη, ένα ζιζανιοκτόνο που θεωρείται σχετικά ήπιο και διασπάται γρήγορα στο περιβάλλον. Η χρήση της γλυφοσάτης πιστεύεται ότι έχει μειώσει τους ψεκασμούς με πιο επικίνδυνα σκευάσματα, και η Monsanto διαβεβαιώνει ότι δεν είναι τοξικό.

«Η Monsanto δεν έχει υπόψη της αξιόπιστες μελέτες που δείχνουν ότι οι καλλιέργειες Roundup Ready είναι πιο ευπαθείς σε συγκεκριμένες ασθένειες, ή ότι η εφαρμογή γλυφοσάτης σε καλλιέργειες Roundup Ready αυξάνει την ευπάθεια των φυτών σε ασθένειες» ανακοίνωσε η εταιρεία σχολιάζοντας την επιστολή Χιούμπερτ.

Ο ερευνητής πάντως θεωρεί το θέμα «επείγον» και ζητά να επιβληθεί μορατόριουμ στην έγκριση νέων ποικιλιών Roundup Ready.

Το ζιζανιοκτόνο της Monsanto έχει βρεθεί στο στόχαστρο και άλλων ειδικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι οποίες το κατηγορούν για την εμφάνιση «σούπερ» ζιζανίων με ανθεκτικότητα στη γλυφοσάτη.

Σύμφωνα με το Reuters, ορισμένοι ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι η γλυφοσάτη αφήνει τις καλλιέργειες ευάλωτες σε μυκητιάσεις και μειώνει το μαγνήσιο και άλλα θρεπτικά συστατικά στο έδαφος.

Επιπλέον, ερευνητές στην Αργεντινή υποστήριξαν πέρυσι ότι το Roundup αυξάνει τις συγγενείς ανωμαλίες σε αμφίβια και κοτόπουλα.

Η αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) δεν σχολίασε την επιστολή, σκοπεύει πάντως να εξετάσει την ασφάλεια της γλυφοσάτης στο πλαίσιο πρωτόκολλο που προβλέπει επανέλεγχο κάθε 15 χρόνια.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips