Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011

Τουρκία: Επιστροφή αγάλματος ή απαγόρευση ανασκαφών

Με απαγόρευση των γερμανικών αρχαιολογικών ανασκαφών στην Τουρκία απειλεί τη Γερμανία ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού σε περίπτωση που αυτή δεν επιστρέψει μέχρι τον Ιούνιο ένα αρχαίο άγαλμα Σφίγγας.


Η Σφίγγα παραμένει από το 1915 στο μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο, όπου είχε αρχικά μεταφερθεί απλώς για να αποκατασταθεί. Είχε ανακαλυφθεί από Γερμανούς αρχαιολόγους στην αρχαία πόλη των Χεταίων, Χατούσα, ανατολικά της Άγκυρας.

Ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού δήλωσε ότι αν από σήμερα μέχρι την έναρξη της περιόδου ανασκαφών δεν υπάρξει συμφωνία για την επιστροφή της Σφίγγας, θα ακυρώσει την άδεια για ανασκαφές στη Χατούσα και θα τις αναθέσει σε Τούρκους αρχαιολόγους. Παράλληλα ζήτησε από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο να αφιερώσει περισσότερα κεφάλαια για την προστασία και τη συντήρηση του αρχαιολογικού χώρου της Χατούσα, που χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού.

Σημειώνεται ότι το ίδιο αποφασίστηκε νωρίτερα φέτος για τις ανασκαφές στον ρωμαϊκό αρχαιολογικό χώρο του Αλζανόι στη δυτική Τουρκία, όπου το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο διεξήγαγε ανασκαφές από το 1926.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips