Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011

Χαρτί και ασήμι για... πόσιμο νερό

Με το ασήμι να είναι γνωστό για τις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες, επιστήμονες του Πανεπιστημίου McGill προχώρησαν στη χρήση ασημένιων νανοσωματιδίων για την κατασκευή συσκευής καθαρισμού του νερού σε καταστάσεις ανάγκης.Δεδομένου ότι φυσικές καταστροφές οδηγούν συχνά στην εξάπλωση ασθενειών, όπως γαστρεντερίτιδα ή χολέρα εξαιτίας της έλλειψης καθαρού πόσιμου νερού, χημικοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McGill κατασκεύασαν ένα χάρτινο φίλτρο, που επικαλύπτεται από ασημένια νανοσωματίδια, για τον καθαρισμό του νερού.

 "Το ασήμι χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για τον καθαρισμό του νερού. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι διατηρούσαν το νερό τους σε ασημένιες κανάτες" δήλωσε ο καθηγητής Derek Gray από τη διεύθυνση Χημείας του McGill.

Ενώ το ασήμι χρησιμοποιείται για την αποβολή των βακτηρίων σε μία σειρά ρυθμίσεων, από επιδέσμους μέχρι αντιβακτηριακές κάλτσες, κανένας δεν το χρησιμοποίησε συστηματικά για τον καθαρισμό του νερού. "Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι φαίνεται να είναι πάρα πολύ απλό", τόνισε ο Derek Gray.

Τα αποτελέσματα από τη συσκευή ήταν εντυπωσιακά, καθώς ακόμα και όταν το χάρτινο φίλτρο περιέχει μία μικρή ποσότητα αργύρου, μπορεί να σκοτώσει σχεδόν όλα τα βακτήρια και να παράγει νερό που πληροί τα πρότυπα που καθορίζει η αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA).

Το φίλτρο δεν θεωρείται σαν ένα καθημερινό τυποποιημένο σύστημα καθαρισμού του νερού, αλλά σαν ένας τρόπος για την παροχή ταχείας μικρής κλίμακας βοήθειας σε έκτακτες καταστάσεις ανάγκης. "Λειτουργεί καλά στο εργαστήριο, τώρα πρέπει να το βελτιώσουμε για να το δοκιμάσουμε σε πραγματικές περιστάσεις", σημείωσε ο Derek Gray.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips