Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011

Σκοτώνουν τους αργυροπελεκάνους

Μήπως κάποιοι θέλουν να κάνουν οικόπεδα στα στέκια των πελεκάνων;

Νεκρά πουλιά βρέθηκαν στη λίµνη Βιστωνίδα ενώ άγνωστοι κατέστρεψαν φωλιές τους στον Αµβρακικό Κόλπο

Δύο ισχυρά πλήγµατα δέχτηκαν µέσα σε µία εβδοµάδα οι αποικίες του αργυροπελεκάνου σε δύο από τα µεγαλύτερα εθνικά πάρκα της Ελλάδας. Στη λίµνη Βιστωνίδα βρέθηκαν 28 νεκρά πουλιά χτυπηµένα από λαθροθήρες, ενώ στον Αµβρακικό Κόλπο άγνωστοι τα έδιωξαν και στη συνέχεια κατέστρεψαν τις φωλιές και τα αυγά τους. 


Οι επιστήµονες τονίζουν την ανάγκη να ενταθούν τα µέτρα προστασίας του παγκόσµια απειλούµενου είδους πουλιού, την ώρα µάλιστα που το 10% του πληθυσµού του ζει στην Ελλάδα.

ΣΤΗ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ του Πόρτο Λάγος και µέσα σε περιφραγµένη περιοχή του Αλιευτικού Συνεταιρισµού Βιστωνίδας εντοπίστηκαν δέκα αργυροπελεκάνοι και άλλοι δέκα σκελετοί τους. Στην ίδια περιοχή, εξάλλου,βρέθηκαν νεκροί 50 κορµοράνοι, 20 λαγγόνες, τέσσερις ερωδιοί και ένα αρπακτικόπτηνό. Δύο µέρες µετά και έπειτα από καταγγελία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στην περιοχή, µετέβη προσωπικό από το Δασαρχείο Ξάνθης και το Λιµεναρχείο, καθώς και από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, το οποίοδιαπίστωσε ότιτα περισσότερανεκρά πουλιά είχαν µεταφερθείσε άλλη τοποθεσία ή θαφτεί, προφανώς µε στόχο τησυγκάλυψη του περιστατικού.

ΣΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ. Λίγες µέρες αργότερα στο Eθνικό Πάρκο Αµβρακικού έγινε νυχτερινή «επιδροµή» σε νησίδες φωλιάσµατος αργυροπελεκάνων. Αγνωστοι κατέστρεψαν τα αυγά τους και εκδίωξαν τα πουλιά, περιστατικό που είχε συµβεί και πέρυσι την ίδια εποχή, µε αποτέλεσµα να µειωθεί στο µισό ο αναπαραγόµενος πληθυσµός του είδους στον Αµβρακικό.

Σύµφωνα µε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, τα γεγονότα είναι αποτέλεσµα τόσο της αδυναµίας ρύθµισης του ανταγωνισµού που υπάρχει ανάµεσα στην αλιευτική δραστηριότητα και στα ψαροφάγα πουλιά όσο και της προφανούς έλλειψης φύλαξης και σωστής διαχείρισης στις προστατευόµενες περιοχές της Ελλάδας. Κι αυτό, παρότι η χώρα µας έχει υποχρέωση προς τη διεθνή κοινότητα, µε βάση την Οδηγία για τα Αγρια Πουλιά, την Οδηγία για τους Οικότοπους και τη Διεθνή Σύµβαση Ραµσάρ, για την προστασία του είδους, δεδοµένου πως εδώ αναπαράγεται περίπου το 30% του παγκόσµιου πληθυσµού αργυροπελεκάνου. Μάλιστα, τα συγκεκριµένα εθνικά πάρκα έχουν δηµιουργηθεί για την προστασία του είδους και η Ελλάδα λαµβάνει σηµαντικού µεγέθους χρηµατοδοτήσεις για την προστασία του.

«ΟΙ ΕΙΚΟΣΙ ΟΚΤΩ ΝΕΚΡΟΙ αργυροπελεκάνοι και η κατεστραµµένη αποικία τους, εκτός από παραβίαση της κοινοτικήςνοµοθεσίας, αποτελούν διεθνή ντροπή για την Ελλάδα. Η Ελλάδα φαίνεται να αδυνατεί να προστατεύσει τον φυσικό της πλούτο και να δώσει λύσεις σε προβλήµατα, όπωςη φύλαξη από τη λαθροθηρία ή η διευθέτηση δραστηριοτήτων εντός προστατευόµενων περιοχών. Το υπουργείο Περιβάλλοντος γνωρίζει ταπροβλήµατα και πρέπει να δώσει λύση αµέσως, είτε µε την ένταξη των ψαράδων σε καθεστώς αποζηµίωσης για τις απώλειές τους είτε µε την επιδότηση µέσων για την προστασία των ψαριών από τα ψαροφάγα πουλιά µε τρόπους συµβατούς προς την προστασία απειλούµενων ειδών», τόνισε η υπεύθυνη πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Μαλαµώ Κορµπέτη.


Σκότωσαν επίσης κορµοράνους, λαγγόνες και ερωδιούς

Το σπανιότερο είδος πελεκάνου

Ο αργυροπελεκάνος είναι το σπανιότερο από τα επτά είδη πελεκάνων που υπάρχουν στον κόσµο και το δεύτερο σε µέγεθος είδος πουλιού στον πλανήτη. Κάποτε ήταν ευρέως εξαπλωµένος στην Ευρώπη και την Ασία, αλλά τα τελευταία 100 χρόνια ο πληθυσµός του µειώθηκε σηµαντικά και θεωρείται απειλούµενο είδος σε παγκόσµιο επίπεδο. Στην Ελλάδα, µέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα φώλιαζε σε περισσότερες περιοχές, όµως πλέον περιορίζεται κυρίως στη Θράκη, τη Μακεδονία, την Ηπειρο, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Στη δεκαετία του ‘80 το είδος ήταν ιδιαίτερα απειλούµενο µε µόνο 100 αναπαραγόµενα ζευγάρια. Ωστόσο, µε την εκπόνηση ειδικών προγραµµάτων προστασίας και ενηµέρωσης, ο αριθµός τους αυξήθηκε σε περίπου 1.300 ζευγάρια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips