Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011

Επικίνδυνα για την υγεία και την ατμόσφαιρα τζάκια, ξυλόσομπες, και βενζινάδικα

Αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων ενδέχεται να έχουν τα βενζινάδικα, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές, αλλά και τα τζάκια και οι ξυλόσομπες στο κλειστό χώρο όπου λειτουργούν.


Εξετάζοντας τις πιθανές συνέπειες για την υγεία, όταν τα βενζινάδικα βρίσκονται σε μικρότερη απόσταση από 100 μέτρα από τις γύρω κατοικίες, Ισπανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι «μερικές αερομεταφερόμενες οργανικές ουσίες, όπως το βενζόλιο, που αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο, έχουν καταγραφεί σε βενζινάδικα, σε επίπεδα πάνω από τα μέσα επίπεδα στις αστικές περιοχές, όπου η οδική κυκλοφορία είναι η κύρια πηγή εκπομπών τέτοιων ουσιών».

Σύμφωνα με τη μελέτη των ερευνητών του πανεπιστημίου της Μούρθια, με επικεφαλής την Μάρτα Ντοβάλ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για θέματα διαχείρισης του περιβάλλοντος «Journal of Environment Management», ο αέρας στα βενζινάδικα και στο γύρω χώρο επιβαρύνεται κυρίως από την εξάτμιση των καυσίμων την ώρα που ανεφοδιάζονται τα οχήματα των πελατών ή που ανανεώνονται τα αποθέματα καυσίμων του βενζινάδικου από τα βυτιοφόρα, καθώς και από τις κατά καιρούς διαρροές υγρών καυσίμων.
Από μετρήσεις σε διάφορα βενζινάδικα της πόλης της Μούρθια, διαπιστώθηκε ότι οι ουσίες αυτές διαχέονται στο περιβάλλον σε μέγιστη απόσταση 100 μέτρων από το βενζινάδικο, ενώ η μέση απόσταση της ρύπανσης είναι γύρω στα 50 μέτρα. Η απόσταση, πάντως, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως πόσες αντλίες έχει το βενζινάδικο, πόσα αποθέματα καυσίμων μπορεί να φιλοξενήσει, πόση πελατεία έχει, ποια είναι η χωροταξία των γύρω κτιρίων, ποιες οι καιρικές συνθήκες κ.α. Αν το βενζινάδικο βρίσκεται σε δρόμο με μεγάλη κυκλοφορία οχημάτων και, ούτως ή άλλως, η γύρω περιοχή επιβαρύνεται από τις αναθυμιάσεις καυσίμων των διερχόμενων αυτοκινήτων, τότε η επίπτωση του ίδιου του βενζινάδικου είναι αναλογικά μικρότερη και συχνά περνάει απαρατήρητη.
Καλό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η απόσταση των κατοικιών από ένα βενζινάδικο να μην είναι μικρότερη από 50 μέτρα, ούτε μικρότερη από 100 μέτρα αν πρόκειται για άλλες ευαίσθητες εγκαταστάσεις, όπως νοσοκομεία, κέντρα υγείας, σχολεία, γηροκομεία κ.α. Ιδανικά, οι χωροταξικοί κανονισμοί θα έπρεπε να επιβάλλουν ένα γενικό όριο 100 μέτρων.
Κίνδυνοι για την υγεία και από τζάκια και ξυλόσομπες
Μια δεύτερη έρευνα, Δανών ερευνητών του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, αυτή τη φορά, εξέτασε τις επιπτώσεις του καπνού από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες.
Τα αόρατα σωματίδια που εισπνέονται στους πνεύμονες, μπορεί να προξενήσουν ποικίλες βλάβες στην υγεία. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τους ερευνητές, περισσότερες μελέτες έχουν γίνει για τη ρύπανση του αέρα από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που καίνε άνθρακα και άλλες πηγές μόλυνσης, οι οποίες έχουν συσχετισθεί με εκδήλωση διαφόρων ασθενειών, όπως καρδιοπάθειες, άσθμα, βρογχίτιδες κ.α. Όμως, συγκριτικά λιγότερα στοιχεία υπάρχουν για τις συνέπειες του καπνού των ξύλων, που απελευθερώνουν σωματίδια στον αέρα ενός κλειστού χώρου, παρόλο που πολλά εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο συστηματικά καίνε ξύλα για να ζεσταθούν ή να μαγειρέψουν, με συνέπεια συστηματικά να εισπνέουν τέτοια σωματίδια.
Στο πλαίσιο της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Chemical Research in Toxicology» της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, οι ερευνητές ανέλυσαν τα σωματίδια που αιωρούνταν σε δωμάτια ενός χωριού της Δανίας εξαιτίας της καψίματος ξύλων. Συμπέραναν ότι είναι αρκετά μικρά για να εισχωρούν στα πιο βαθιά σημεία των πνευμόνων. Αυτά τα σωματίδια περιέχουν μεγαλύτερα επίπεδα πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων, οι οποίοι περιλαμβάνουν πιθανές καρκινογόνες ουσίες. Όταν έγιναν πειράματα σε καλλιέργειες κυττάρων στο εργαστήριο, τέτοιου είδους σωματίδια βρέθηκαν να προκαλούν μεγαλύτερες βλάβες στο γενετικό υλικό (DNA), περισσότερες φλεγμονές και μεγαλύτερη ενεργοποίηση γονιδίων που σχετίζονται με την πρόκληση ασθενειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips