Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2011

Ο «αέρας» της μητέρας καθορίζει τη νοημοσύνη του παιδιού
Η μόλυνση του αέρα κατά την εγκυμοσύνη επηρεάζει το δείκτη νοημοσύνης του παιδιού που θα γεννηθεί.


Αμερικανοί ερευνητές, για πρώτη φορά στον κόσμο, συνέδεσαν την έκθεση της εγκύου μητέρας στη μόλυνση της ατμόσφαιρας, με το χαμηλότερο επίπεδο νοημοσύνης του παιδιού που θα γεννηθεί, ενισχύοντας έτσι την υποψία ότι το νέφος σε μια πόλη μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Η μελέτη, υπό την Φρεντερίκα Περέρα, διευθύντρια του Κέντρου Παιδικής Περιβαλλοντικής Υγείας του πανεπιστημίου Κολούμπια, δημοσιεύεται στο παιδιατρικό περιοδικό «Pediatrics», σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία.

Η έρευνα μελέτησε 249 παιδιά γυναικών που ζούσαν στη Νέα Υόρκη και οι οποίες φορούσαν μετρητές της μόλυνσης του αέρα (κυρίως λόγω εξατμίσεων των οχημάτων) κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης τους. Στη συνέχεια, μετά από διάστημα πέντε ετών, τα παιδιά των μητέρων αυτών υποβλήθηκαν σε τεστ νοημοσύνης και διαπιστώθηκε ότι αυτά που ήσαν κατά την εγκυμοσύνη εκτεθειμένα στην χειρότερη μόλυνση, ήσαν αυτά που κατά μέσο όρο σημείωσαν χαμηλότερες επιδόσεις, σε σχέση με τα παιδιά που είχαν εκτεθεί σε λιγότερη ατμοσφαιρική μόλυνση.
«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική παρατήρηση. Αυτή η έρευνα πρόκειται να ανοίξει πολλά μάτια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πάτρικ Μπρέις, ειδικός σε θέματα περιβαλλοντικής υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς.
Ο δρ. Μάικλ Μσαλ, παιδίατρος του πανεπιστημίου του Σικάγο, επεσήμανε πως, όπως δείχνει η νέα μελέτη, δεν χρειάζεται ένα παιδί να ζει δίπλα στην καμινάδα ενός εργοστασίου για να αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας. Όπως είπε, φαίνεται πως τελικά υπάρχουν περισσότεροι κίνδυνοι για τους ανθρώπους εξαιτίας της συνηθισμένης ατμοσφαιρικής μόλυνσης από ό,τι μέχρι τώρα νόμιζαν οι επιστήμονες.
Όπως διευκρινίστηκε πάντως, το πόρισμα της έρευνας δεν σημαίνει ότι τα παιδιά που γεννιούνται στις πιο υποβαθμισμένες και περιβαλλοντικά επιβαρυμένες συνοικίες μιας πόλης δεν θα μάθουν να διαβάζουν και να γράφουν, όμως μπορεί να εμφανίσουν μειωμένες επιδόσεις στο σχολείο.
Αν και χρειάζονται περαιτέρω σχετικές έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα πορίσματα αυτά, οι πρώτες ενδείξεις, σύμφωνα με τον Μπρέις, είναι ότι η ατμοσφαιρική μόλυνση κατά την εγκυμοσύνη έχει τις ίδιες συνέπειες για το παιδί που γεννιέται, όσον αφορά την εγκεφαλική ανάπτυξή του, με την έκθεσή του σε μόλυβδο.
Σε μια προηγούμενη έρευνα, η Περέρα είχε συνδέσει την έκθεση της εγκυμονούσας μητέρας στην ατμοσφαιρική μόλυνση, με ορισμένες γενετικές ανωμαλίες του παιδιού κατά τη γέννησή του, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου, ελαττωμένου βάρους και μικρότερου κεφαλιού του νηπίου.
Οι ερευνητές, σε όλες τις περιπτώσεις, μελέτησαν χημικές ουσίες που μπορούν να διεισδύσουν στον πλακούντα και είναι γνωστές ως πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, οι οποίοι κυρίως προέρχονται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων και φορτηγών και τις εκπομπές αερίων από τα εργοστάσια. Ο καπνός του τσιγάρου είναι άλλη μια τέτοια πηγή μόλυνσης, αλλά οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, ήσαν μη καπνίστριες.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips