Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2011

Στο πόδι η Κρήτη για την υποδοχή 15.000 κινέζων!


Σημαντικά οφέλη και κυρίως οικονομικά αναμένεται  ν’ αποκομίσει η χώρα μας, από τη συμφωνία Ελληνικής και Κινεζικής κυβέρνησης, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η Κρήτη ως προσωρινός και μεταβατικός σταθμός, χιλιάδων κινέζων που διαβιούν στη φλεγόμενη Λιβύη.
Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών επετεύχθη την Τρίτη, ύστερα από αστραπιαίες κινήσεις της πρεσβείας της Κίνας στην Αθήνα, με συνομιλητή το Υπουργείο Εσωτερικών και στη συνέχεια με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σημαντικό ρόλο στον απεγκλωβισμό των περίπου 40.000 Κινέζων που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη θα παίξει επίσης η Ιταλία, και δευτερευόντως η Κύπρος και η Μάλτα, τη συμβολή των οποίων επίσης εξασφάλισε η Κίνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Κρήτη θα υποδεχτεί περί τους 15.000 κινέζους, ενώ οι υπόλοιποι θα επαναπατριστούν μέσω Ιταλίας, Μάλτας και Κύπρου.
Ήδη ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα για την επιτυχή ανταπόκριση της χώρας, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και το κομμάτι τουρισμός και μεταφορές.
Η επιτυχής και ομαλή φιλοξενία των Κινέζων στην Κρήτη, για όσο διάστημα χρειαστεί, αποτελεί πλέον και στοίχημα για το νησί, που καλείται ν’ ανταποκριθεί στην έκτακτη ανάγκη και να βγει πολλαπλά ωφελημένο. Τούτο μάλιστα επεσήμανε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου (από το Βερολίνο όπου βρισκόταν χθες), σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη. Τα οφέλη μπορεί να είναι σε διπλωματικό επίπεδο, σε τουριστικό, καθώς μπορεί να προβληθεί ως ένας σημαντικός προορισμός το νησί, αλλά και να επεκταθούν ακόμα περαιτέρω οι σχέσεις της Κρήτης  με την Κίνα, σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των οποίων είχε παίξει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, που άνοιξε τους διαύλους επικοινωνίας και έφερε στο νησί σημαντικούς αξιωματούχους στην ιεραρχία της νέα υπερδύναμης.
Η μετακίνηση
Οι πρώτοι κινέζοι αναμένονται την Πέμπτη στο Ηράκλειο, ενώ ήδη η κινεζική πλευρά φροντίζει τα της διαμονής τους. Μάλιστα σήμερα αναμένονται στην Κρήτη αξιωματούχοι από την Κίνα, προκειμένου να ρυθμίσουν τις λεπτομέρειες της διαμονής, αλλά και την προώθηση των υπηκόων τους στην Κίνα.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει γίνει περίπου 9.000 θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία του Ηρακλείου και οι άλλες 6.000 σε ξενοδοχεία του Ρεθύμνου και των Χανίων. Ο μέσος χρόνος παραμονής των κινέζων στο νησί θα είναι τέσσερις με πέντε ημέρες, οπότε μιλάμε για περίπου 60.000 διανυκτερεύσεις, σε μια περίοδο τουριστικά νεκρή, αλλά και με γενικότερα προβλήματα στον τουρισμό. Στο μεταξύ η όλη επιχείρηση αναμένεται να ξεπεράσει συνολικά τις 20 ημέρες.
Από την επιχείρηση θα ωφεληθούν επίσης τουριστικά λεωφορεία που θα ναυλωθούν για τις μετακινήσεις των κινέζων από τα λιμάνια στα ξενοδοχεία και στα αεροδρόμιο του νησιού στη συνέχεια, προκειμένου να επαναπροωθηθούν στη χώρα τους με πτήσεις τσάρτερς που επίσης θα ναυλωθούν. Λέγεται ότι πρόθεση της Κίνας είναι η εκμίσθωση 450 τουριστικών λεωφορείων.
Στον χορό της επιχείρησης μπαίνουν επίσης και οι ακτοπλοϊκές εταιρίες του νησιού, με τις οποίες οι κινέζοι ήρθαν σε συμφωνία και μάλιστα η ΑΝΕΚ αναμένεται να πραγματοποιήσει το πρώτο δρομολόγιο. Πιο συγκεριμένα, το "Olympic Champion", το "Hellenic Spirit", το "Βενιζέλος" από την εταιρεία "ΑΝΕΚ" και το "Κνωσσός" από τις "Μινωικές" θα εμπλακούν στην επιχείρηση, ενώ κρούση φέρεται να έχει γίνει και στην Attica.
Ετοιμότητα
Εκτός από την Αστυνομία, τα Λιμεναρχεία και τις πολιτικές αρχές, για την παροχή κάθε βοήθειας που τυχόν χρειαστεί, σ’ ετοιμότητα βρίσκονται και τα νοσοκομεία του νησιού, προκειμένου να παρέχουν νοσηλεία σε περίπτωση που παραστεί τέτοια ανάγκη.
Παράλληλα, η ελληνική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο οι Έλληνες που βρίσκονται στη Λιβύη να φτάσουν στη χώρα μας με τα καραβάνια των κινέζων.
Σύμφωνα με πληροφορίες επίσης εκτός από την Κίνα, τη συνδρομή της ελληνικής πλευράς ζήτησε και η Ρωσία, καθώς ένας μεγάλος αριθμός υπηκόων της βρίσκεται και δραστηριοποιείται στη Λιβύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips